Wat is metaalbewerking?
Metaalbewerking is een verzamelnaam voor technieken die worden gebruikt om verschillende metaalsoorten en metaallegeringen te bewerken. In de metaaltechniek – ook in onze fabriek – wordt vooral staal en aluminium bewerkt. Hier kunnen losse onderdelen, halffabricaten, assemblages of complete constructies van worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan uiteenlopende markten en producten: silo’s bijvoorbeeld, ketels, afzuigkappen, bevestigingssystemen, tralie- en hekwerk, buitenkeukens en elk ander product van metaal.
- Verschillende materialen en technieken
- Fullservice: van ontwerp naar ontwikkeling
- Een eindproduct dat aan alle eisen voldoet
- Plan een gratis brainstorm!
Welke bewerkingstechnieken zijn er?
Er zijn verschillende bewerkingstechnieken voor metaal. Plaatbewerking, ponsen, lasersnijden, lassen, walsen, boren, zagen, snijden en solderen bijvoorbeeld. Wij bieden alle vormen van deze techniek onder één dak. Verschillende wensen, vragen om verschillende technieken. Afhankelijk van het vooropgestelde eindresultaat, kiezen we samen de beste methode. Dit is een essentieel onderdeel van het productieproces, want de techniek kan allesbepalend zijn voor het eindresultaat! In onze fabriek zien we vooral veel staaltoepassingen. Daarnaast wordt ook aluminium gebruikt om legeringen te maken, zoals RVS.
Gereedschap voor metaalbewerking
Sinds de ontdekking van de eerste ijzerertsen, heeft de mensheid vele technieken gebruikt om metaal te bewerken. In de brons- en ijzertijd werden met behulp van vuur, stenen en zelf gemaakte gereedschappen ijzeren speerpunten, paardenbitten, bijlen en andere ijzerwaren gemaakt. Tegenwoordig is ons gereedschap voor metaalbewerking een stuk sneller en efficiënter. Zo zijn er verschillende soorten ijzerborgen, – zagen, lasapparatuur, snijmachines, soldeermachines etc. Tip: professioneel werk, vraagt om professionele tools!
Machines voor metaalbewerking
In onze fabriek werken we met machines: werktuigmachines voor het grote werk! Lasmachines bijvoorbeeld, zaagmachines, elektrische boormachines, snijmachines etc. We maken hierbij onderscheid tussen twee bewerkingsprocessen:
- Verspanende: hierbij wordt het ontwerp met behulp van verspaning op maat gemaakt. Tijdens dit proces worden kleine stukjes (spaantjes) van het metaal verwijderd tot de juiste vorm of uitsnede ontstaat. Voorbeelden van verspanende bewerkingstechnieken zijn: boren, slijpen, draaien, frezen, schaven en zagen.
- Niet-verspanende: dit zijn technieken waarbij vervormd of bewerkt wordt zonder dat spanen (flinters) vrijkomen. Walsen, lassen, zetten, snijden en gieten bijvoorbeeld.
Meer over onze metaalbewerking
Wil je meer weten over het bewerken van metaal, de technieken en de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We komen graag met je in contact!